Barkod Olmasaydı

Günlük yaşamımızda işimizi kolaylaştıran gizli kahraman Barkod; 1966 yılında kullanılmaya başlandı. Seneler içerisinde gelişerek çubuk kod veya çizgi im gibi çeşitli kodlama yöntemleri ile günümüze kadar ulaştı.

Barkod sistemini icat edenler Norman Joseph Woodland ve Bernard Silver’dır. 20. yüzyılın ortalarında, bu iki Amerikalı öğrenci, artan pazar taleplerini karşılamak için otomatik veri toplama yöntemleri üzerinde çalışıyorlardı. 1948’de Philadelphia’daki bir süpermarket zincirinin sahibi, müşterilerin ürünleri satış noktalarından hızlı ve doğru bir şekilde taşımasına olanak tanıyan bir sistem oluşturmak istedi. Woodland ve Silver, bu talebe dayanarak, birkaç tasarım ve deneyden sonra kısmen Woodland’ın Mors alfabesi deneyimi sayesinde ilk barkod prototipini geliştirdi. Bu prototip, bir dizi dikey çizgi oluşturuyordu ve bu model, ürünleri tanımlamak için kullanılabilecek sayısal bir dizi oluşturmak için (o sıralarda yoktu) bir barkod tarayıcı tarafından okundu. Ancak bu buluş Woodland ve Silver tarafından ticari olarak kullanılmadı ve patenti alınmadı. Ardından, 1966 yılında IBM, geliştirdiği ve ticari olarak başarıyla uyguladığı benzer bir barkod sistemi olan Evrensel Ürün Kodu (UPC) üzerinde çalışmaya başladı. UPC günümüzde yaygın olarak kullanılan bir barkod sistemidir. Norman Joseph Woodland ve Bernard Silver, barkod teknolojisinin gelişimine önemli katkılarda bulundukları için barkodların mucitleri olarak kabul edilirler.

Bu blog yazımızda Barkod Olmasaydı ne gibi zorluklar ile karşılaşacağımızı göreceğiz.

1. Alışveriş

Alışveriş yapmak keyiflidir fakat uzun sıralar olmadığı zamanlarda. İşte barkod sistemi, uzun sıralar oluşmasına engel oluyor. Barkod olmasaydı marketlerde, alışveriş merkezlerinde uzun kuyrukları çok kez görürdük. 

2. Takip

Barkod sistemi olmasaydı birçok sektörde ürün takibi yapmak zorlaşırdı. Depo bilgilerine ulaşmak, fiyat ve beden bilgisini sorgulamak çalışanların iş yükünü zorlardı.

3. Kargo

Gelişen teknoloji ile birlikte neredeyse hepimiz kargo şirketlerini kullanıyoruz. Alışverişlerimizi artık internet yoluyla çeşitli uygulamalar kullanarak yapıyoruz. Barkod sistemini aktif olarak kullanan bu sektör; barkod olmasaydı alım satım süreçlerinde ciddi sıkıntılar yaşanırdı.

4. Sağlık

Birçok sektörde yer alan barkod kullanımı sağlık sektöründe de yer almaktadır. Barkod olmasaydı laboratuvarlarda tahlil sonuçlarında karışıklık çıkabilir, hastaların tahlilleri doğru sonuç almazdı. 

Hastaların tedavi süreçleri uzardı. Bu da hayati önem taşıdığı için ciddi sıkıntılar doğururdu. 

Randevu alan hastaların kayıtları uzun sürerdi. Sağlık çalışanlarının işleri zorlaşırdı. Bu yüzden barkod kullanımı sağlık sektöründe çok önemlidir.

Barkodlar sadece yukarıda yer alan alanlarda kullanılmamaktadır. Birçok sektörde istek ve ihtiyaçlara göre her ürüne barkod ihtiyacı duyulabilir. Barkod arayışında olan sektör veya işyeri kendi ihtiyacına göre barkod sistemini kullanabilir.

Kaynakça

Barkod; https://www.kimnezamanicatetti.com/barkod/ adresinden 04.07.2023 tarihinde erişilmiştir.

Barkod, (2023). https://tr.wikipedia.org/wiki/Barkod adresinden 04.07.2023 tarihinde erişilmiştir.

Revolution at the Checkout Counter: The Explosion of the Bar Code – Stephen A. Brown, Harvard Univ Press, ISBN 0-674-76720-9

Kadriye Yılmaz

Kadriye Yılmaz

Bilim Tarihi: İnsanlığın Bilgi Yolculuğu

Bilim tarihi, insanoğlunun evreni anlama çabalarını ve bilgi birikimindeki gelişmeleri inceleyen büyüleyici bir alandır. Binlerce yıl öncesine dayanan gözlemlerden modern bilimsel yöntemlere uzanan bu yolculuk,

Çalışmak İnsan Doğasına Uygun Mu?

Çalışmayı monoton bir şekilde verilen görevleri yerine getirmek olarak mı görüyorsunuz? Soruyu bir de şöyle sormak isterim; çalışarak aslında kendi doğamıza mı yabancılaşıyoruz? Bu soruda

fizik dersi

Fizik Dersi “Fizik Derdi” Olmasın!

Her dersin kendine özgü zor yanları vardır. Öğrencilerin bilişsel becerilerine göre farklı derslerde üstün başarıları veya yetkinlikleri olabilir. Bu günlük hayatta çok karşılaştığımız bir durumdur,