2022 – 2023 Eğitim – Öğretim yılının sona ermesiyle birlikte öğrenciler karnelerine kavuştu. Uzun bir eğitim öğretim senesinden sonra yaz tatili, çocukların gelişmesine ve dinlenmesine olanak sağlıyor. Öğrencilerin tatilde hem dinlenmesine hem de verimli bir şekilde yeni döneme hazırlanması için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken konular var.
Karneleri alan öğrenciler için üç aylık yaz tatili başlasa da çoğu ebeveyn bu konuda endişeli hissediyor. Bu blog yazımızda ebeveyn olarak yaz tatilinde dikkat etmeniz gereken önemli konuları ele alacağız.
1. Ödüllendirin!
Çocuklar başarısı takdir edilince yeni döneme yüksek motivasyon ile başlar. İyi karne getiren çocuk abartıya kaçmadan ödüllendirilmelidir. Bu sebeple öğrencinin sizden isteği varsa hediye olarak alabilir, hediye seçiminde öğrencinin yaşına uygun hediye verilmelidir.
2. Başarısızlık ile suçlamayın!
Kötü karne getiren öğrenciye “başarısızsın, çok kötü bir karne” gibi söylemlerde bulunmayınız. Başarısız olduğu derslerde öğrenciyi suçlamak, azarlamak yerine telafi etmeye çalışın. Başarısını arttıracak öğretici planlamalar yapabilir ve yaz tatilinde eksikleri telafi edebilirsiniz.
Eğer uzman değilseniz evde öğretmen rolünde çocuğunuzu sürekli ders çalışmaya zorlamayınız. Bu durum öğrencide kaygı ve endişeye yol açabilmektedir.
3. Gerekli ise uzmandan destek alın!
Çocuğunuz tatilin başlaması ile birlikte telefon, tablet gibi elektronik aletler ile çok vakit geçiriyor olabilir. Öğrenciniz günde 1 saatten fazla ekranda zaman geçirme eğiliminde olabilir. Bu durum öğrencinin gelişimini etkileyecek boyutta ise saat sınırı koyabilir ve bir uzmandan destek alabilirsiniz.
4. Kitap okuma saati belirleyin!
Çocuğunuzu kitap okumak için teşvik edin. Çocuklar anne ve babalarını takdir ederler. Bu yüzden en büyük görev ebeveyne düşmektedir. Çocuğunuz sizin kitap okuduğunuzu görürse bir süre sonra kendisi isteğiyle kitap okuyacaktır.
Aile toplantısında belirlediğiniz günün belirli saatlerinde kitap okuma saati düzenleyin. Ailecek kitap okuyunuz. Çocuğunuzun okuduğu kitabın yaşına ve içeriğine mutlaka bakınız.
Kitap okuma saatinden sonra okuduğunuz kitaplar hakkında fikirlerinizi birbiriniz ile paylaşırsanız çocuğunuza kitap okuma alışkanlığı kazandırırsınız.
5. Rutininizi esnetin ama bozmayın!
Çocuğunuz 9 ay boyunca erken uyanmaya alıştı. Yaz tatili başlamasıyla birlikte çocuğunuzun uyanma saatinde değişiklik gözlemlenebilir. Fakat aşırı uykuya kaçmamak gerekiyor. Çok fazla uyumamalı ve çok fazla yemek yememelidir. İşlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır. Çocuğunuzun dengeli ve düzenli beslenmesi gerekiyor.
Okul dönemine göre sınırlarda esneklik gösterilebilir. Çocuğa ilişkin konulan sınırlar, yeni döneme adapte olmasında yardımcı olacağından dolayı tam anlamıyla öğrenciye bırakılmamalıdır.
6. Sportif faaliyetlere önem verin!
Ailecek yapabileceğiniz sportif faaliyetlere tatil listenizde mutlaka yer verin. Düzenli olarak hareket eden bir beden, hareketsiz bir bedene göre daha çok gelişmeye yatkın olur. Bu nedenle çocuğunuzu ilgi alanına uygun spor dallarında bulunmasına teşvik edebilirsiniz. Çocuğunuzu spor yapma konusunda ebeveyn olarak motivasyon kazandırmalısınız.
7. Doğa yürüyüşleri yapın!
Çocuklar yetişkinlere göre çevreye meraklı gözlerle bakarlar. Çocuğunuz ile birlikte yeni yerler keşfedebilir ve doğa yürüyüşleri düzenleyebilirsiniz. Çocuğunuz doğa ile iç içe olduğu zaman zihin kirliliğinden kurtulacaktır.
Parkta oyun oynamak, bisiklet sürmek, piknik gibi aktivitelere bilinçli olarak dahil olunuz. Bu çocuğunuz ile aranızdaki iletişimi kuvvetlendirecektir.
8. Yeni hobiler edinmesine yardımcı olun!
Çocuğunuzun ilgi alanına ve isteklerine göre yeni bir hobi edinmesine destek sağlayın. Bu çocuğu bilişsel, duyuşsal ve psikomotor becerilerini geliştirmesine imkan tanır.
Öğrenmeyi önemseyen bir tutum sergileyin. Merak ettiğini araştırması için teşvik edin.
9. Fikir alın!
Tatil planlaması yaparken çocuğunuzun fikirlerini ifade etmesine imkan tanıyın. Tatilini nasıl geçirmek istediğini, kimler ile birlikte olmak istediğini ve nerede olmak istediğini mutlaka sorun. Tatil planlanmasında çocuğunuzun isteklerini göz önünde bulundurarak planlayın. Kendini geliştirmesi için uygun ortamlar tercih edin.
Tablet veya telefon kullanımını araştırma yapmasına teşvik etmek amacıyla tatil planlaması için kullanmasını söyleyin. Çocuğunuz bu sayede yeni tatil yerleri keşfedebilir veya güzel öneriler sunabilir.
10. Çocuğunuzun bireysel zaman geçirmesine önem verin!
Küçük yaş gruplarında aileyle birlikte zaman geçirmek çok önemlidir. Fakat yaş ilerledikçe ergenlik çağına gelmiş çocuklarımız da durum biraz daha farklıdır. Ergenlik çağındaki bir çocuk bireysel zamana önem vermektedir. Bu yüzden öğrencinizin bireysel olarak kendisi ile zaman geçirmesine ve kendisini tanımasına izin verin.
Sevdikleriniz ile birlikte keyifli tatiller dileriz!
Kaynakça
Resimler Canva çalışmalarımızdan seçilerek eklenmiştir.