Rüzgarın Gücü: Yel Değirmeni

Yel değirmeni, rüzgar gücünü kullanarak enerji üreten makinedir. Büyük pervaneleri ve çarkları sayesinde geçmişten günümüze kadar insanlığa hizmet etmeye devam eder. İnsan yapımı ilk güç üreten makinelerden birisi olan yel değirmenleri; eski zamanlarda mekanik güç için kullanılmıştır. Buğday öğütmek, su pompalamak gibi insan gücü gerektiren işleri, rüzgar gücünü kullanarak güç kaynağı olarak kullanılmaktadır. 

M.Ö. 600’ lü yıllarda Araplar, tarım yapabilmek amacıyla değirmeni icat etmiştir. Değirmenin icadı olarak bilinen bu olaydan sonra zamanla Dünya’ nın dört bir yanında su değirmenleri ve yel değirmenleri kullanılmaya başlanmıştır.

Değirmenin icadı Araplarda olsa da, yel değirmenlerini ilk kullananlar Perslerdir. Zamanla Avrupa ülkelerinde yel değirmenleri inşa edilmiş ve günümüzde bir kısmı tarihi eser olarak korunmaktadır.

Yel Değirmeni Nasıl Çalışır?

Yel değirmeni rüzgar gücü ile çalışmaktadır. Bu sebeple şüphesiz çalışması için rüzgara ihtiyaç vardır. Yel değirmeninin çalışması rüzgar yönüne, rüzgar hızına ve rüzgar yüksekliğine bağlıdır. 

Rüzgar hızı anemometre ile ölçülmektedir ve dış ortamdaki havanın hareketliliğine bağlıdır. Dış ortamdaki hava hareketsiz olduğunda yani rüzgarsız bir havada yel değirmenini çalıştırmak için hayvan gücü kullanılmaktadır. Yel değirmenleri için en uygun rüzgar hızı saatte 29 – 40 kilometredir. Hafif rüzgarlar (8 km /s) yel değirmenini çalıştırmazken, güçlü rüzgar ve fırtınalar yel değirmeninde hasarlara yol açmaktadır. 

Yel değirmenlerinin çeşitleri olsa da çalışma prensipleri aynıdır. Dört adet pervanesi olan yel değirmeni, rüzgarla dönünce kanatların bağlı olduğu çark değirmenin taşlarını harekete geçirir ve buğday öğütmeye başlar. 

Zaman içerisinde daha güçlü hava akımlarını yakalamak için yel değirmenleri değişime uğramıştır. Elektrik üretimi, su üretimi için kullanılan yel değirmenleri mevcut hale gelmiştir. Yel değirmenin geliştirilmiş versiyonu bir çoğumuzun bildiği Rüzgar Türbinleri.

Çalışma prensibinin mantığı yel değirmenleri ile benzerlik göstermektedir. Pervaneleri akan rüzgarı biriktirir. İçerisinde doğrudan dönen bir kanata bağlı jeneratör bulunmaktadır. Pervaneleri döndürmek için bir asansör kullanır. Pervaneler aksa (tahrik miline) bağlanır böylelikle tahrik milini döndürür. Böylelikle şebekeyi beslemek, pilleri çalıştırmak için elektrik akımı üretilir. 

Modern yel değirmenlerinde diğer adıyla rüzgar türbinlerinde polyester ve ahşap epoksiden yapılmış üç bıçaklı kanatları vardır. Çelik ve alüminyumdan yapılmış ince bir gövdeye sahiptir. Yaklaşık 65 metre (210 fit) yüksekliklerinde kuleler kullanılır. 

Kaynakça

Kadriye Yılmaz

Kadriye Yılmaz

Bilim Tarihi: İnsanlığın Bilgi Yolculuğu

Bilim tarihi, insanoğlunun evreni anlama çabalarını ve bilgi birikimindeki gelişmeleri inceleyen büyüleyici bir alandır. Binlerce yıl öncesine dayanan gözlemlerden modern bilimsel yöntemlere uzanan bu yolculuk,

Çalışmak İnsan Doğasına Uygun Mu?

Çalışmayı monoton bir şekilde verilen görevleri yerine getirmek olarak mı görüyorsunuz? Soruyu bir de şöyle sormak isterim; çalışarak aslında kendi doğamıza mı yabancılaşıyoruz? Bu soruda

fizik dersi

Fizik Dersi “Fizik Derdi” Olmasın!

Her dersin kendine özgü zor yanları vardır. Öğrencilerin bilişsel becerilerine göre farklı derslerde üstün başarıları veya yetkinlikleri olabilir. Bu günlük hayatta çok karşılaştığımız bir durumdur,