Bugün 25 Nisan Dünya Penguenler Günü! Yeryüzünde birbirinden farklı türde ve boyda penguenler yaşamaktadır. Kuş olmasına rağmen uçamayan  sevimli penguenleri hatırlamamız için bugün geçerli sebeplerimiz var. 

Bu yazımızı penguenlerin yaşam alanlarını, özelliklerini, türlerini ve neslinin tükenmemesi için alınacak tedbirleri sizler için hazırladık.

Penguenler Nerede Yaşar

Penguenler Güney Kutbu, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika ve Galapagos Adaları’ nın kıyılarında yaşarlar. Fakat Kuzey yarımkürede (Kuzey Kutbu dahil) penguen bulunmamaktadır. 

Penguen Türleri

Penguenlerin bugüne kadar bilindik 18 türü bulunmaktadır. İşte karşınızda sevimli mi sevimli penguenlerin hiç görmediğiniz 6 türü!

  1. İmparator Penguen: 

Penguengiller ailesinin en büyük türüdür. İmparator penguen 1,30 metre boyuna ve 60 kilogram ağırlığa kadar ulaşabilir. Gövdesi yuvarlağımsı, kafası ve ayakları küçüktür. Üstte siyah, altta beyaz tüyleri vardır. Böylece avlanırken aşağıdan avları tarafından, yukarıdan ise düşmanları tarafından zor fark edilmektedir.

Görsel 1. İmparator Penguen Görseli.
  1. Makaroni Pengueni: 

Kendine özgü sarı bir sorguç taşır ve yüz ve üst kısımlar siyahtır ve beyaz alt kısımlardan keskin bir şekilde ayrılmıştır. Yetişkinler ortalama 5,5 kg ağırlığında ve 70 cm uzunluğundadır. 15 – 60 metre derinliğe dalar. Bu yüzden derin sularda çok iyi yüzer. 

  1. Kraliyet Pengueni: 

Makaroni pengueni ile benzer bir görünüşe sahiptir. Gagası turuncu renktedir. 20 yıla kadar yaşar. Dişiler erkeklere oranla daha hafiftir. 

  1. Küçük Mavi Penguen:

Penguenlerin en küçük türüdür. Ortalama 33 santimetre yüksekliğinde ve 43 santimetre uzunluğundadır, Yeni Zelanda ve Güney Avustralya kıyılarında rastlanmaktadır. Boyları küçük olduğu için ‘peri penguenleri’ olarak da adlandırılabilir. 

Görsel 2. Küçük Mavi Penguen Görseli.
  1. Galapagos Pengueni:

Ekvator yakınlarında yaşar.  Ortalama 50 cm’e kadar boyu uzar. Ağırlığı ise oldukça hafiftir, ortalama 2- 6 kilo arasındadır. Dünyada çok az sayıda kaldıkları bilinmektedir. Kahverengi, gri ve siyah tonlardadır. Ortalama yaşam süresi 15 ila 20 yıl kadardır. 

  1. Sarı Gözlü Penguen:

Yeni Zelanda’ya özgü bir penguen türüdür. Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Genellikle diğer penguenlerden uzak durur ve yuvasını oldukça uzağa yapar. 

Penguenlerin Nesli Tükeniyor!

Güney kutbunda yaşayan penguenlerin küresel ısınma yüzünden nesli tükenme tehlikesi altındadır. Arjantin Antartika Enstitüsü’nde görevli araştırmacılara göre, imparator penguenlerin nesli, iklim değişikliğinin oluşturduğu olumsuz etkiler nedeniyle kısa zamanda yok olur. 

Dünyadaki ısınmanın, Antarktika’da diğer bölgelerden beş kat fazla olduğunu hatırlatan WWF (World Wide Fund for Nature) yetkilisi, buzulların azalıp incelmesi sonucu “imparator” penguenlerinin sayısının da yarı yarıya azaldığını vurguladı. WWF’ nin raporuna göre, diğer penguen türlerinin sayısı da yüzde 30 ila 60 arasında azaldı.

Önlem Almalıyız!

  • Penguenler mutlaka koruma altına alınmalıdır.
  • Penguenlerin üremeleri için uygun ortam ve koşullar sağlanmalıdır.
  • Doğadaki hayvanların yaşam alanlarına zarar verilmemelidir.
  • Aşırı ve yasak avlama kontrol altına alınmalıdır.
  • Doğal yaşam alanlarındaki turistik faaliyetler kontrol altına alınmalıdır.
Kadriye Yılmaz

Kadriye Yılmaz

Bilim Tarihi: İnsanlığın Bilgi Yolculuğu

Bilim tarihi, insanoğlunun evreni anlama çabalarını ve bilgi birikimindeki gelişmeleri inceleyen büyüleyici bir alandır. Binlerce yıl öncesine dayanan gözlemlerden modern bilimsel yöntemlere uzanan bu yolculuk,

Çalışmak İnsan Doğasına Uygun Mu?

Çalışmayı monoton bir şekilde verilen görevleri yerine getirmek olarak mı görüyorsunuz? Soruyu bir de şöyle sormak isterim; çalışarak aslında kendi doğamıza mı yabancılaşıyoruz? Bu soruda

fizik dersi

Fizik Dersi “Fizik Derdi” Olmasın!

Her dersin kendine özgü zor yanları vardır. Öğrencilerin bilişsel becerilerine göre farklı derslerde üstün başarıları veya yetkinlikleri olabilir. Bu günlük hayatta çok karşılaştığımız bir durumdur,