Bugün dünyanın pek çok yerinde öğrenciler kendilerini iklim aktivisti olarak tanımlıyor. Böylelikle hem öğretmenlerini hem de arkadaşlarını iklim dostu seçimler yapmaları için cesaretlendiriyor. Greta Thunberg tarafından başlatılan #FridaysforFuture iklim hareketi, gençlerin çevresel kaygılarını yetişkinlere duyurabilecekleri bir alan açıyor.
“İklim krizinin etkileri adaletsiz ve eşitsiz. İklim krizine en az katkısı olan topluluklar, ne yazık ki en çok zarar görecek olanlardır. Geçmişimize, bugünümüze ve geleceğimize dayalı kararlar almanın tam zamanı. Biz değilsek kim, şimdi değilse ne zaman?”
Youth For Climate Turkey (2 Eylül 2022)
İklim Aktivisti Gençler Ne Bekliyorlar?
Gençler, iklim değişikliğinin tüm okullarda ve programlarda daha bütünsel olarak öğretilmesi gerektiğini savunuyor. Taleplerinin ana maddeleri ise;
- 2030’a kadar net sıfır karbon emisyonu,
- 2030 yılına kadar %100 yenilenebilir enerji üretimi ve ihracatı,
- Tüm fosil yakıt işçileri ve toplulukları için adil bir geçiş ve istihdam yaratılmasını finanse edilmesidir.
Aşağıda, 2019 ve 2022 yıllarında Türkiye’nin iki farklı şehrinde, öğrenciler tarafından düzenlenmiş iklim eylemlerine dair fotoğrafları görüyorsunuz.
Okullarda İklim Farkındalığı Oluşturmak için Nasıl Alanlar Yaratabiliriz?
- Okulunun enerji sistemlerini sorgula, en verimli olabilecek çözümlere ortak akılla ulaşılabilir.
- Okulundaki organik atıkların peşine düş! Sebze-meyve gibi mutfak atıkları kompost gübreye dönüştürülebilir.
- Atık oluşumunu ve tek kullanımlık plastik kullanımını okulunuzdan nasıl kaldırabilirsiniz? Okul idarecilerinle fikir alışverişi yapabilirsin.
- Arkadaşlarınla daha çok iklim krizi hakkında konuşabilirsin.
- Öğretmenlerinle derslerde iklim krizinden daha fazla bahsedilmesi için iş birliği yapabilirsin.
Neden “İklim İçin Okul Grevleri” ?
Okullar sadece bina değil, ortak bir coğrafi konumdan gelen gençlerin birleştiği yerdir. Bu nedenle topluluklar için ortak yaşam alanlarındandır. Okullarda, geleneksel program sınırlarını aşan tartışmalı yerel ve küresel sorunları sorgulamak için çok az zaman veya alan olabilir. Oysaki okullar, gençlerin ve öğretmenlerinin öğrendiği, kimi zaman benliklerini inşa ettikleri ve daha sonra eleştirel olarak yansıtılabilecek perspektifleri paylaşmaya, dayanışmaya ortam sağlayan ve varlıklarını gösterebildikleri bir yerlerdir.
Eğitim, bizleri iklim acil durumunun yol açtığı, açacağı zorluklara ve bunun yerel, ulusal ve küresel neden-sonuçlarına ve azaltma stratejilerine hazırlamalıdır. Son yıllarda dünyanın her yerinden öğrenciler, orman yangınları ya da sel nedeniyle okullarının kapanmasıyla iklim değişikliğinin etkilerini doğrudan yaşadı.
Gençler ve çocuklar her ne kadar çevre eğitiminde birincil katılımcılar olarak tanımlansalar da genellikle eğitim uygulamalarına ve politikalarına geçerli ve yeni görüşler veya sesler getirebilecek araştırmacılar olarak konumlandırılmazlar. Gençler ise bu eylemlerde iklim krizinin etkilerinden en çok etkilenecek nesiller olarak daha iyi bir dünya talep ediyor ve iklim değişikliği eğitiminin hem öğrencisi hem de öğreticisi konumuna geçiyorlar.
Kaynakça
1. [1] İklim eylemi fotoğrafı. https://www.iklimhaber.org/kardegilinsanlar-diyen-genc-iklim-aktivistlerinden-iklim-grevi-cagrisi/ linkinden 03.10.2022 tarihinde alınmıştır.
2. Bilginer, S., 2019. İklim eylemi fotoğrafı, Ankara.
3. Bilginer, S., 2022. İklim eylemi fotoğrafı, İstanbul.
4. Kapak fotoğrafı https://unsplash.com adresinden alınmıştır.
5. Youth for Climate Turkey, (2022,2 eylül). 23 Eylül 2022 Küresel İklim Grevine Çağrımızdır https://youtu.be/8aXwB8t4hkU